Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

ΤΟΥΡΤΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑ (χωρίς ζάχαρη, βούτυρο, αυγά)

Τα γλυκά καλό είναι μην τα τρώμε συχνά.

Πως θα σας φαινόταν όμως και μόνο η ιδέα να φτιάξουμε μια τούρτα με σοκολάτα όσο πιο υγιεινή γίνεται.

Η παρακάτω συνταγή για τούρτα σοκολάτς είναι για μια super νόστιμη τούρτα σοκολάτας που ΔΕΝ έχει ζάχαρη, ΔΕΝ έχει βούτυρο, ΔΕΝ έχει αυγά....

Για το κέικ/παντεσπάνι:
60 γρ κουάκερ
200 γρ χουρμάδες (μουσκεμένοι περίπου μία ώρα πριν σε ζεστό νερό, σουρώνουμε κρατάμε το νερό)
3 ώριμες μπανάνες
125 γρ ηλιέλαιο
180 γρ αλεύρι μαλακό, ολικής άλεσης κατά προτίμηση ή ντίνκελ (για όσους δεν τρώνε γλουτένη μπορούν να βάλουν 90γρ σογιάλευρο και 90γρ ρυζάλευρο)
1 κουταλιά σούπας μηλόξυδο
3 κουταλάκια σόδα
2-3 κουταλάκια μείγμα μυρωδικών (έχει έτοιμο στο σουπερ μαρκετ) με γαρύφαλλο, κανέλα και μοσχοκάρυδο, ή την αναλογία της επιλογής σας

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς. Αλέθουμε πρώτα τη βρώμη (κουάκερ) στο μπλέντερ να γίνει σαν αλεύρι. Το βάζουμε στην άκρη. Αλέθουμε μετά τους χουρμάδες μέχρι να γίνουν αλοιφή, προσθέτουμς τις μπανάνες, το λάδι, το κουάκερ και χτυπάμε να γίνουν ομοιόμορφο μείγμα. Προσθέτουμε τα αλεύρια, τη σόδα, το ξύδι και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε πολύ καλά, αν είναι πολύ σφιχτό βάζουμε λίγο νερό από τους μουσκεμένους χουρμάδες.

ΚΕΪΚ:
Αν κάνουμε ένα κέικ, αδειάζουμε το μείγμα σε λαδωμένο ταψί και ψήνουμε περίπου 60-70 λεπτά (δοκιμάζουμε με την οδοντογλυφίδα ή το μαχαίρι προς το τέλος να είναι έτοιμο αλλα να μη στεγνώσει και καεί στο τέλος!!!). Το αφήνουμε να κρυώσει τελείως πριν βάλουμε το γλάσο. 

ΤΟΥΡΤΑ:
Αν θέλουμε να κάνουμε τούρτα και χρειαζόμαστε δύο κομμάτια σαν παντεσπάνι, ή κόβουμε το έτοιμο κέικ κατά μήκος, ή αν τα χέρια σας δεν πιάνουν και πολύ σαν τα δικά μου σε τέτοια, ψήνετε δύο δόσεις όπως έκανα εγώ, και βγαίνουν δύο στρόγγυλα κομμάτια παντεσπάνι (υπάρχει ειδικό σκεύος για ψήσιμο με "δαχτυλίδι" γύρω γύρω που βγαίνει μετά, αν δεν έχετε σε ένα στρόγγυλο ταψί σε μέγεθος περίπου που είναι οι τούρτες), αλλά τότε το ψήνετε λιγότερο (επειδή είναι λιγότερη ζύμη), εμένα χρειάστηκαν 35-40 λεπτά το καθένα στη μέση του φούρνου, και έγιναν ψιλονωπά, τέλεια για τούρτα!!! 

Για το γλάσο και πώς το απλώνουμε:
300γρ ταχίνι, εγώ έβαλα ολικής άλεσης (ή αν σας αρέσει περισσότερο το φυστικοβούτυρο χωρίς αλάτι βέβαια ή άλλο nut butter της αρεσκείας σας χωρίς αλάτι βέβαια)
80γρ μέλι ή σιρόπι αγάβης
80γρ χαρουπάλευρο (η αν δεν σας αρέσει το χαρούπι, βάζετε κακάο)
βανίλια προεραιτικά
λίγο νερό (από αυτό που μουσκέψαμε τους χουρμάδες) αν γίνει πολύ σφιχτό και σας δυσκολέψει στο άπλωμα, εγώ δεν έβαλα καθόλου 

ΚΕΪΚ:
Αν θέλουμε να γλασάρουμε το κέικ  θέλουμε το γλάσο πιο ρευστό οπότε βάζουμε και 1/2 ποτήρι νερό περίπου, χτυπάμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και γλασάρουμε ρίχνοντας πάνω στο κέικ όταν έχει κρυώσει.

ΤΟΥΡΤΑ:
Αν κάνουμε τούρτα, θέλουμε λιγότερο ρευστό το γλάσο για να στέκεται και να "ντύσει" την τούρτα, οπότε βάζετε ελάχιστο εώς καθόλου νερό στα υλικά, εγώ τα ανακάτεψα με το χέρι, είναι πολύ εύκολο και δε χρειάζεται μπλέντερ. Γίνεται μία κρέμα σοκολάτας, το 1/3 περίπου της οποίας απλώνουμε μεταξύ των δύο κομματιών παντεσπάνι. Ο πιο εύκολος τρόπος να το απλώσετε είναι με νωπά χέρια (όχι πολύ υγρά) γιατί οτιδήποτε άλλο κολάει και είναι πολύ δύσκολο. Απλώνετε σα να έχετε πλαστελίνη στα χέρια σας και αν θέλετε όπως εγώ βάζετε τριμμένο καρύδι (ή αλλο ξηρό καρπό της αρεσκείας σας, ή τίποτα) πριν τοποθετήσετε το δεύτερο κομμάτι παντεσπάνι από πάνω. Απλώνετε το υπόλοιπο γλάσο πάνω αλλά και γύρω από το δεύτερο κομμάτι παντεσπάνι για να "ντυθεί" η τούρτα όπως βλέπετε και στη φωτογραφία, εγώ πάλι έβαλα τριμμένο καρύδι γύρω γύρω και πάνω στην τούρτα. 

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!
και επιδή μια εικόνα 1000 λέξεις παρτε .....1000 λέξεις παρακάτω......
tourta sokolata
ΤΟΥΡΤΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

 
 
 
Ακολουθήστε μας στο Twitter , Facebook.
Protected by Copyscape Web Plagiarism Detection

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου