Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Δίαιτα με πρωτεΐνες καταπολεμά την παχυσαρκία

Μια νέα μεγάλη διατροφική έρευνα Ευρωπαίων επιστημόνων υποστηρίζει ότι η διατροφή που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες (άπαχο κρέας) και παράλληλα φτωχή σε κατεργασμένους υδρογονάνθρακες και άμυλο, όπως λευκό ψωμί και άσπρο ρύζι, είναι ιδανική για την  απώλεια βάρους.
Στην έρευνα συμμετείχαν 772 οικογένειες από οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, αποτελούμενες από 938 ενηλίκους ηλικίας 18 - 65 ετών και 827 παιδιά- εφήβους, ηλικίας πέντε έως 17 ετών. Οι υπέρβαροι ενήλικες ακολούθησαν δίαιτα με πρωτεΐνες οκτώ εβδομάδες και έχασαν κατά μέσο όρο 11 κιλά έκαστος.

Σημαντικός εμφανίζεται στη νέα δίαιτα ο ρόλος του λεγόμενου «γλυκαιμικού δείκτη», που δείχνει πόσο γρήγορα αυξάνεται η γλυκόζη στο αίμα μετά την κατανάλωση διαφόρων τροφών. Η νέα δίαιτα δείχνει ότι, εκτός από την αύξηση στην λήψη πρωτεϊνών, οι άνθρωποι, για να χάσουν βάρος, πρέπει να τρώνε τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως ψωμί ολικής αλέσεως.


Οι ερευνητές, υπό τον δρ Τόμας Μάινερτ Λάρσεν του Τμήματος Επιστημών της Ζωής του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine», ονόμασαν την έρευνά τους -που χρηματοδοτήθηκε με 14,5 εκατ. ευρώ από την Ε.Ε.- με το ελληνικό όνομα «Διογένης». Στη μελέτη συμμετείχε και η Ελληνίδα διατροφολόγος Αγγελική Παπαδάκη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.


Τo άρθρο είναι από zougla.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου