Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Κινηθείτε... έξυπνα χωρίς να αφιερώσετε χρόνο!

Κινηθείτε... έξυπνα χωρίς να αφιερώσετε χρόνο!
Πόσοι από αυτούς που γνωρίζετε είναι υπέρβαροι (3-4 παραπανήσια κιλά) και πόσοι φισιολογικοί?
Περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν οι περισσότεροι που γνωρίζετε να είναι υπέρβαροι, μιας και οι φισιολογικοί ολοένα και λιγοστεύουν. Το πως καταντήσαμε έτσι συζητιέται συνέχεια. Τα αποτελέσματα είναι πάντα τα ίδια! Τρώμε τα λάθος φαγητά, τρώμε
συνέχεια και ασκούμαστε ολοένα και λιγότερο. Άρα γιατί δεν είμαστε όλοι ...χοντροί?
Οι άνθρωποι είναι φτιαγμένοι να "αποθηκεύουν" θερμίδες.

Είμαστε γενετικά προγραμματισμένοι - ακριβώς όπως οι αρχαίοι πρόγονοί μας - να αποθηκεύουν κάθε θερμίδα που μπορούμε. Αυτά τα γονίδια μπορεί να λειτουργήσουν εναντίον μας βοηθώντας μας να αποθηκεύσουμε περισσότερα από όσα χρειαζόμαστε. Σε αυτό βέβαια "βοηθάνε" και όλα τα φτηνά νόστιμα αλλά με μειωμένη θρεπτική αξία φαγητά που υπάρχουν...παντού!
-->
Όλοι γνωρίζουμε κάποιον που τρώει συνέχεια και δεν παχαίνει. Αυτό συμβαίνει ή γιατί κάνουν σωστές, υγιεινές και με λίγες θερμίδες επιλογές στο φαγητό τους ή καίνε πολύ περισσότερες θερμίδες από αυτές που καταναλώνουν, όχι όμως μέσω της άσκησης, αλλά μέσω της καθημερινής κινητικής τους δραστηριότητας.

Σε γενικές γραμμές οι άνθρωποι αυτοί κινούνται πολύ περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας από ότι άλλοι. Είναι αυτοί που δεν μπορούν να κάτσουν ήρεμοι. Κουνούν τα πόδια τους, μιλάνε με χειρονομίες, χτυπούν τα δάχτυλά τους στο τραπέζι. Νευριάζουν πιο εύκολα και αντί να στείλουν email προτιμούν να κάνουν μία σύντομη βόλτα στο διάδρομο για να μιλήσουν σε ένα συνάδελφο.

Πριν μερικά χρόνια έγινε μία μελέτη πάνω σε αυτό το "φαινόμενο", στην οποία συμμετείχαν και φυσιολογικοί στο βάρος άνθρωποι αλλά και παχύσαρκοι. Αυτή έδειξε ότι οι άνθρωποι με το περισσότερο βάρος κάθονταν κατά μέσο όρο περίτπου 2.5 ώρες περισσότερο από ότι οι αδύνατοι που με την επιπλέον κίνηση έκαιγαν περίπου 350 περισσότερες θερμίδες την ημέρα.

Την επόμενη φορά που θα είστε σε ένα δημόσιο χώρο, ας πούμε μία καφετέρια, γίνετε παρατηρητής. Μπρεί να παρατηρήσετε ότι οι πιο υπέρβαροι άνθρωποι κάθονται περισσότερο και κινούνται ελάχιστα, ενώ οι πιο αδύνατοι χρησιμοποιούν περισσότερο τα χέρια τους σε χειρονομίες ή κουνάνε το σταυρωμένο πόδι τους. Βέβαια, δεν είναι αυτή η απάντηση στο συνολικό πρόβλημα της παχυσαρκίας, αλλά βοηθά να εξηγήσουμε το γιατί κάποιοι άνθρωποι δεν αποθηκεύουν τόσο εύκολα βάρος όσο άλλοι. Το να κινούμαστε και να φαιρόμαστε πιο έντονα ώστε να καίμε 350 θερμίδες παραπάνω την ημέρα δεν είναι λίγο, ισοδυναμεί σα να πηδάμε σκοινάκι συνεχόμενα για μισή ώρα!

από την Susan Bowerman, MS, RD, CSSD

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου