Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

ΠΡΩΤΕΪΝΗ ΦΑΡΜΑΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟ.




Εδώ και πολύ καιρό πιστεύεται ότι ο αλκοολισμός είναι οικογενειακό θέμα.

Τώρα όμως, οι επιστήμονες ανακάλυψαν τους λόγους, καθώς εντόπισαν ένα γονίδιο που ευθύνεται για την άμετρη κατανάλωση αλκοόλ.

Η εν λόγω ανακάλυψη προσφέρει ελπίδα για την καταπολέμηση αυτού του αυξανόμενου κοινωνικού προβλήματος.

Μέχρι τώρα ήταν ασαφές αν η σύνδεση του αλκοολισμού μεταξύ των μελών της οικογένειας οφειλόταν σε πολιτιστικούς ή γενετικούς παράγοντες.


Κατά τη διάρκεια των επιστημονικών δοκιμών όμως, η επιθυμία υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ συνδέθηκε με την επίδραση ενός γονιδίου, το οποίο εκφράζει μια πρωτεΐνη (TLR4) που βρίσκεται στο μέρος του εγκεφάλου, γνωστό ως “αμυγδαλή”.

Η αμυγδαλή, το λεγόμενο κέντρο ευχαρίστησης του εγκεφάλου, είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση των συναισθημάτων και έχει συνδεθεί στο παρελθόν με τον εθισμό στο αλκοόλ.

drnk_2-3-2011Οι επιστήμονες διαπίστωσαν μέσω πειραμάτων σε ποντίκια, ότι όταν διέγειραν με τεχνητό τρόπο την TLR4 πρωτεΐνη και άλλους υποδοχείς του εγκεφάλου, προκειμένου να προσομοιώσουν τα ευχάριστα συναισθήματα που νιώθουν οι άνθρωποι όταν πίνουν αλκοόλ, τα ποντίκια είχαν χάσει το ενδιαφέρον τους για αλκοόλ μόλις δύο εβδομάδες μετά την επέμβαση.

Ο καθηγητής ψυχολογίας Χάρι Τζούν, από το Πανεπιστήμιο του Mέριλαντ, λέει ότι η TLR4 πρωτεΐνη θα μπορούσε να αποτελέσει στόχο για την ανάπτυξη φαρμάκων κατά της εξάρτησης από το αλκοόλ.

Συγκεκριμένα δήλωσε πως η εν λόγω έρευνα, δείχνει ότι η πρωτεΐνη TLR4 συμβάλλει αναμφίβολα στην άμετρη κατανάλωση αλκοόλ, ενώ προσέθεσε ότι “η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αποτελεί μία σημαντική δημόσια επιβάρυνση της υγείας, η θεραπεία της οποίας χρίζει άμεσης βελτίωσης”.

Παρελθοντικές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ σε μικρό χρονικό διάστημα, κάνει μεγαλύτερο κακό στην υγεία μας από το να πίνουμε λίγο και συχνά, επειδή με αυτόν τον τρόπο ασκείται μεγαλύτερη πίεση στο συκώτι.

Εκτιμάται ότι το 23% των ανδρών και το 9% των γυναικών στη Βρετανία κάνουν άμετρη κατανάλωση αλκοόλ. Μεταξύ των ατόμων ηλικίας 16 έως 24 ετών, έως και το 36% των ανδρών και το 27% γυναικών, πίνουν αλόγιστα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Το ποσοστό μάλιστα των θανάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο που οφείλονται σε οξεία δηλητηρίαση, έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια και για τα δύο φύλα.

Στους μακροπρόθεσμους κινδύνους της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ περιλαμβάνεται ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις, τα εγκεφαλικά επεισόδια, καθώς και η κίρρωση του ήπατος.



ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 2-3-2011 από directNEWS.gr




Αθλητισμός - Ευεξία - Ατιγήρανση
http://fit-4-all.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου